Becoming - Michelle Obama

kuvakaappaus netistä, koska oma kirja on e-kirjana
Matkan aikana sain luettua tämän viisisataasivuisen kirjan. Kirja on Michelle Obaman kuvaus omasta matkastaan ja pohdinnasta "kuka olen ja kuka haluan olla".
Työläisperheen lapsesta ensimmäiseksi naiseksi on pitkä harppaus, mutta jotenkin kirjojen sivulta on aistittavissa, että hänen määrätietoisuus ja valtavan vahva kasvualusta ovat olleet mahdollistamassa tämän huikean tien. Ja hän on ottanut roolinsa tosissaan.
Kirja on pikkutarkkaa kerrontaa, hyvin yksityiskohtaisia hetkiä hänen elämästä, ja elinpiiristä. Ihme kyllä, kyllästymistä ei ennätä tulla, niin mukavasti kirja on koottu. Kirjassa on kaunis kaari lapsuuden huolettomista leikeistä Valkoisen talon emännäksi, ja vähän sen jälkeenkin. Hän kuvaa ristiriittaa uranrakentamisen ja oman sydämen palon ja kutsun välillä.
"Mitä tapahtuu kun yksinään viihtyvä individualisti ottaa puoliskokseen ulospäin suuntautuvan naisen, joka ei alkuunkaan viihdy yksin." Kirja on sekä kuvausta Barak ja Michelle Obaman rakkaustarinasta, mutta myös erilasten toiveiden ja tavoitteiden yhteensovittamisesta - eikä se ole aina kivutonta.
Michelle kuvaa, että halusin työelämän ja halusin kotielämän, mutta myös jonkinlaisen toivon, ettei toinen tukahduttaisi toista. Sivu sivulta kirjasta löytyy yhtymäkohtia monen "tavallisemmankin" naisen elämään. Ja toisaalta kirja on myös äärettömän toivorikas kuvaus siitä, mitä sitkeällä työllä, määrätietoisuudella mutta myös oikeuden puolella seisomisella saa aikaan. Michelle taisteli suvaitsevaisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolella kaikissa käänteissä. Aidosti ja herkästi hän kuvaa myös niitä hetkiä, kun maailma meinaa romahtaa. Lisäksi hän pohtii kaiken hässäkän vaikutusta myös lapsiinsa, sekä kuvaa äitiyden iloja ja kipuja rehellisesti.

Kirja voisi olla liian pitkä ja tiivis ellei se olisi niin aidon tuntuinen. Rehellinen ja herkkä. Nyt kun juuri viimeisen sivun suljin, on vaikea keksiä mitään moitittavaa, pitäisi varmaan sitä varten lukea uudelleen. Toisaalta, jos tällainen yhden naisen kasvutarina on saanut huikeat suosiot maailmalla, se on jo paikkansa ansainnut tänä hetkenä, jolloin vielä on pitkä matka tasa-arvoon, lähimmäisen kunnioittamiseen ja yhdenvertaisuuteen.

Kirja on kuvaus Amerikkalaisesta unelmasta, mutta niin, että ketään ei sorreta. Kirja kertoo myös uskosta ja luottamuksesta. Siitä, että elämää kannatellaan. Martin Luther Kingin ja Mandelan aloittama matka jatkuu milloin kenenkäkin kulkijan mukana. Mutta rohkeutta se vaatii.

"Ihminen voi elää maailmassa joka on sellainen kuin on, mutta silti rakentaa maailmaa sellaiseksi kuin sen kuuluu olla. (Barak Obama)

Vahvasti suosittelen monenlaisen lukijan käteen tätä kirjaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lemeran pieni kylä

Sieluun tuulee

Kohtaamisia 2