Take the action!




First things first - mekko valmistui. Ja oli kyllä ihana. Arushan päivien jälkeen matka jatkui Mwanzaan, jossa Fidan kumppanit olivat valmistaneet Maailman kuukautispäivän juhlan. Arushan todella koleiden ja sateisten päivien jälkeen Mwanzan lämpo oli ihana.


Mwanzassa teimme haastatteluja Fidan projektin työntekijöistä, jotka ovat rohkeasti rikkoneet kuukautisterveyteen liittyvää hiljaisuutta, häpeää ja tabuja. Erityisen huikeaa on se, että miehet ovat mukana tässä työssä aina pastoreita myöten. Enpä ole kuullut Suomessa seurakunnassa niin rohkeaa puhetta, kuin täällä nämä uraauurtavat pastorit tekevät. Mutkia matkassa toki on, mutta alku on lupaava.





Pastori Muna - hän totesi, että kuukautisterveys on suuri osa yhteisöjen kehitystä. 


Kuukautispäivän juhlinta alkoi marssilla. Koululaiset marssivat  läpi kaupungin kantaen kuukautisterveyteen liittyviä iskulauseita. Tämän vuoden kuukautispäivän teemana oli Time to take the action! Ja totisesti on aika murtaa kuukautisiin liittyvää häpää, tabuja ja hiljaisuutta.

Täältä lisää mitä Fida tekee:

https://www.fida.info/ajankohtaista/yleinen/tamponi-lehmanlannasta-vai-kuukuppi/



Juhlassa esiteltiin erilaisia kuukautistuotteita. Fidan yhteistyökumppani Lunette oli vahvasti mukana - ja Kuukautisterveyslähettiläät esittelivät kuukautiskuppeja.



Juhlapuheen piti Suomen suurlähetystön ulkoasiansihteeri Heini Pulli. Hän painotti Suomen tahtotilaa vahvistaa tyttöjen ja naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä oikeuksia.




Koululaisten viesti oli selkeä: nuoret tarvitsevat asiallista tietoa kasvuun ja kehittymiseen liittyvistä asioista. Eräs lasten parlamentin edustajista totesi, että myös poikien on tärkeä olla mukana ja saada tietoa. "ilman poikia ei olisi teiniraskauksiakaan" - hän pamautti sanoa. 




Koululaisten näytelmä kertoi tyttöjen haasteista kuukautisten aikana. Koulupoissaoloja tulee kuukautiskipujen, huonojen vessojen, kuukautistarvikkeiden puuttumisen vuoksi.



Istui pimenevässä illassa ja tuijotin rinteellä olevia taloja ja pikku hiljaa syttyviä valoja. Päivä oli sydäntäpakahduttavan täynnä monenlaista tunnetta ja ajatusta. Oli riemastuttavaa seurata koululaisten intoa ja tarmoa kuukautisterveysaiheiden ympärillä. Yhtälailla koskettavaa oli kirkon johdon, alueen päättääjien, ja Fidan paikallisten työntekijöiden rohkeus nostaa naisten ja tyttöjen asiat esille. 
Mietin myös sitä, mikä matka meillä Suomessa on kuljettu. Ilmaiseksi ei meillekään ole muutos tullut. Itsenäisyyden aika on ollut täynnä monenlaisia vaiheita, mutta suomalaisten panostaminen koulutukseen, tasa-arvoon ja mahdollisuuksiin olla osana yhteiskuntaa, on tuonut meille hyvinvointia ja kehittymistä. Naisten osallisuutta on tarvittu myös talouden kannalta, naisten työhön pääseminen on myös tuonut meille vaurautta. Ehkä tämä on asia, jota voi pohtia myös näiden etelän työkavereiden kanssa. 

Olen myös hurjan ylpeä Fidan työntekijöiden periksiantamattomasta taistelusta valtavia tuulimyllyjä vastaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lemeran pieni kylä

Sieluun tuulee

Kohtaamisia 2