Lemeran pieni kylä

Lemeran pieni kylä on syntynyt vuorten syliin. Kylää reunustaa kauniit vehreät vuoret, jotka piirtyvät taivaanrantaan. Aluetta asuttaa 7 eri heimoa, ja kieliä puhuttavaksi riittää. Lemeran kuningas, kylän päällikkö asuu kylän keskellä halliten aluetta, ja neuvoen asukkaita. Elanto tulee maanviljelystä, maa on rikas ja kasvaa helposti kaikkea mitä siihen istuttaa. Ihmisten ruokavalio kuitenkin on melko niukahko, köyhyys rajoittaa pöydän antimia. Kylässä toimii koulu ja Lemeran sairaala, jossa myös Reinikaiset työskentelivät vuosia. Sairaalan vieressä on ylväs kirkko, jossa on jäseniä pastorin mukaan reilu 5000, lisäksi saman verran lapsia. Aamulla viiden aikaan kylä herää kirkonkellojen soittoon, jotka kutsuvat aamurukoukseen. 



Kuva HH
Reinikaiset asuivat tässä talossa Lemeran sairaalassa työskennellessään. He olivat ruotsalaisen PMU- järjestön palveluksessa, suomalaisten seurakuntien tukiessa heidän työtä myös. Nyt vieraillessamme Lemerassa ihmisten virta Reinkaisten kodin ovella oli jatkuva- ystäviä, kerjäläisiä, entisiä potilaita piipahti sisälle tuon tuosta. Ihmettelin Mirjalle että kuinka hän tätä jaksoi aikanaan. Ei sitä aina kuulema jaksanutkaan.
Kuva HH

Kuva HH

Kuva HH

Kuva HH


Sairaalan aamuhartauteen kokoontui henkilökunta ja potilaat. Laulua, rukousta ja Veikon puheenvuoro. Hän puhui siitä, miten Jumalan antamista unelmista tulee totta, ja niitä kohti kannattaa ponnistella. Yksi unelma on ollut sairaala sekä Panzissa että Lemerassa. Lemeran sairaalaan liittyy monet monet muistot, ja erikoiset potilaskertomukset - niitä voi lukea pian ilmestyvästä Mirja Reinikaisen kirjoittamasta kirjasta!

Kuva HH

Kuva HH

Kuva HH

Kuva HH

Kuva HH

Aamuhartauden jälkeen pidin Butoto Kazeran (Reinkaisten vävy - Lemerasta kotoisin oleva lääkäri) kanssa koulutusta sairaalan henkilökunnalle. Paikalla oli lähinnä osastonhoitajia, sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Pohdimme yhdessä sitä, mitä merkitsee hyvä johtajuus ja tiimityö - sekä miten meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ympäröiviin olosuhteisiin. Vaikuttaminen voi olla hyvää tai huonoa - ja siksi onkin tärkeä miettiä minkälainen jälki meistä jää kohtaamiimme ihmisiin. Sairaanhoito on paljon muutakin kuin lääkettä ja haavanhoitoa - se on ennen kaikkea hyvää kohtaamista ja rakastamista.

Kieltämättä itselle tuli vahva flash back omaan entiseen ammattiin. Vähän epätodellinenkin olo, oliko sitä joskus hoitotyössä mukana!

Kuva HH


Lemeran pieni kylä elää hyvää maalaiselämää. Ilma on raikasta, arki niukkaa ja yksinkertaista. Lemerasta on ihmisiä lähtenyt pois alueen levottomuuksien takia. Kidnappauksia tapahtuu liikaa, ja syynä tähän on rahan puute; nuoret miehet ovat työttömiä, ja käyttävät sekasortoa, pelkoa ja kidnappauksia keinona hankkia elantoa. Useassa keskustelussa nousee esille se, että valtiolta toivotaan kunnollisia ja kestäviä toimia tilanteen muuttamiseksi. Kävin tästä hyvin mielenkiintoisen keskustelun myös Lemeran seurakunnan pastorin kanssa, ja sen jälkeen olen sitäkin mieltä, että valtion lisäksi myös yksittäiset ryhmät, kuten kirkko voi olla hyvän muutoksen tekijöitä. Tästä lisää toisessa postauksessa myöhemmin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sieluun tuulee

Kohtaamisia 2