City of Joy



Harvoin on näin lamaantunut olo. Hyvällä tavalla, täydellä tavalla. Tämän kohtaamisen jälkeen oli vaikea sanoa tai kirjoittaa mitään. Oli vaikea pukea sanoiksi tätä tapaamista, sillä se kosketti monella tavalla, liikutti, innosti, rohkaisi ja pisti ajatuksia liikkeelle.

Olin katsonut dokumentin City of Joy´sta joitakin vuosia sitten. Se järkytti syvästi. Ensimmäisellä Kongon vierailullani pääsin käymään Panzin sairaalassa tutustumassa raiskattujen ja sotavammaisten uhrien hoitoon. Järkytys ja kauhu asian edessä lisääntyi. Ihmisen pahuus toisen ihmisen kohdalla on jotain niin kamalaa, että sitä ei millään ymmärrä. Mitä tapahtuu ihmisen mielessä, että hän pystyy näihin tekoihin. Panzin sairaalassa hoidetaan koko ihmistä, mutta toipumisen tie on pitkä, varsinkin, kun usein suku ja yhteisö hylkää, keho ja mieli on murtunut, ja elämän mielekkyys mennyt – ja uhka uuteen väkivaltaan on läsnä.

Tällä syyskuun matkalla meille järjestyi yllättäen vierailu City of Joy  - keskukseen.  Likaisten ja levottomien slummien ja muhkuraisen polun takana oli suuri portti, jossa luki City of Joy. Tuo portin kuva jäi ainoaksi, sillä portin toisella puolella meitä odotti naisvartijat, jotka ottivat laukkumme ja tekivät meidät turvatarkastuksen. Kävelimme kauniin puutarhan läpi taloon, jossa odottelimme hetken. Toimiston ovi avautui ja ilokseni sain tavata Janen, valoisan nuoren naisen, jonka tarina on myös City of Joy – dokumentissa. Tällä hetkellä hän on merkittävässä roolissa keskuksen toiminnassa. Hänen halaus jäi iholleni pitkäksi aikaa. Pilke silmäkulmassa hän puhui ranska-swahili- englanti sekoituksella ja toivotti meidät tervetulleeksi.
Meidät kutsuttiin johtajan huoneeseen, Christina otti meidät sydämellisesti vastaan ja alkoi kertomaan tarinaansa.
Hän oli toiminut Denis Mukwegen lasten opettajana Kongossa 90- luvulla. Hän oli kuullut Mukwegen isästä jo nuorena tyttönä, ja Mukwegen isän hyvä maine pastorina oli tehnyt häneen vaikutuksen. Christina oli belgialaisen isän ja kongolaisen naisen lapsi, ja saanut kärsiä syrjinnästä jo lapsena. Hänestä oli tullut sorrettujen puolesta taistelija jo nuorena.  Siitä oli syntynyt ystävyys perheen välille, ja sen seurauksena on syntynyt Panzi säätiö ja sen alaisuudessa toimiva City of Joy- keskus.
Christiinan mies omisti hotellin, joka teki retkiä kansallispuistoon gorilloja katsomaan. Samaisessa puistossa, niin kuin monessa muussakin raiskattiin naisia julmasti. Vuonna 2003 tuli toimittaja tekemään juttuja Kongon gorilloista. Christina kysyi häneltä, miksi näissä puistoissa raiskatut naiset eivät kiinnosta ketään – gorillojen elämä on ilmeisesti tärkempää? Toimittaja kiinnostui, ja pikku hiljaa maassa piilossa olevat kauheudet alkoivat tulla ihmisten tietoisuuteen. Christina toteaa, että ei arvannut mihinkä vaaraan itsensä saattoi. Julkisuus oli uhka niille, jotka riistivät häikäilemättömästi Kongoa. Raiskattuja naisia alkoi tulla saamaan hoitoa enemmän ja enemmän. Panzin sairaalaan tuotiin naisia pitkienkin matkojen päästä. Christina teki työtä Denis Mukwegen rinnalla tukien ja auttaen näitä naisia. Jaoimme litroittain kyyneliä- Chrisina sanoo. Mukwege leikkasi ja korjasi naisia, minä huusin asiaa julki maailmalle. Ensimmäisen kerran elämässäni olisin voinut tapaa, hän sanoo ja kertoo hetkestä Panzin pihalla. jonne oli tuotu kaksi pientä lasta, jotka olivat pahasti raiskattuja. Lapset vuosivat verta jaloilleni, ja se oli hetki, josta ei ollut enää paluuta. Tunsin valtavaa vihaa, raivoja ja epätoivoa  -se, että lapsetkin joutuivat tämän kauheuden kohteeksi, oli aivan liikaa.  Meinasin romahtaa tilanteen kanssa, ja jouduin ottamaan taukoa - ja miettimään uudelleen tyylini auttaa ja olla puhumassa julki tätä kammottavaa vääryyttä, Christina kuvaa. 

Mukwege ja Christina pohtivat tilannetta ja saivat apua yllättäviltä tahoilta myös ulkomailta, kun heidän toimintaansa tuli mukaan Eve Ensler , amerikkalainen toimittaja ja kirjailija, jonka uurastuksen kautta naisten ääntä saatiin julki yhä enemmän ja enemmän. Hän myös lanseerasi Vday - tapahtuman, jossa vaaditaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa loppumaan. Päivä on 14 helmikuuta, ystävänpäivä, Valentinen päivä. 

City of Joy  - keskus aloitti toimintansa 2011. Keskuksessa työskentelee ammattitaitoisia kongolaisia naisia. Heillä on periaatteena se, että työntekijät ovat kongolaisia, mutta ympäri maailman toivotaan levitettävän City of Joy´n sanomaa; "When we tell the truth, we change the world". 

City of Joy tarjoaa näille runnelluille naisille turvasataman. Samalla se on paikka, jossa naiset oppivat valtavasti taitoja ja tietoja tulevaisuutta varten. Alue on rakennettu niin, että kaunis Kongon luonto on kaikkialla läsnä, terapeuttisena ja hoitavana. Ruoka on luomua ja lähellä tuotettua, ihonhoitoon käytettävät tuoteett tulevat omasta puutarhasta. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on läsnä kaikkialla. Naisia hoidetaan sisäisesti ja ulkoisesti toipumaan ja vahvistumaan. Naiset pääsevät opiskelemaan kirjallisuutta, kommunikointitaitoja, johtamista, ihmisoikeuksia, bisneksen aloittamista.  Tällä hetkellä noin 1300 naista on käynyt terapian läpi ja palannut takaisin yhteisöihinsä, tai aloittanut oman uuden elämän muualla. (mutta mieti mikä lukema kärsimystä, kipua, epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä! Joka ikinen on liikaa!)

Terapiassa yksi vaikuttava osa on se, että raiskatut naiset kirjoittavat kirjeen raiskatun suulla anteeksipyynnöstä. Anteeksiantamisen prosessi on valtavan syvä, tärkeä ja vaikea. Hyvin harvoin käy niin, että raiskattu nainen saa kokea sen, että syyllinen joutuu oikeuden eteen, ja raiskattu pääsee sitä kautta eteenpäin oman prosessinsa kanssa. Christina kertoo, että tämä anteeksipyyntökirje on monelle naiselle hyvin käänteentekevä hetki. 
Christina kertoi myös liikuttavan asian siitä, että hyvin harva näistä naisista ja tytöistä muistaa, että heitä kukaan olisi koskaan halannut. Kosketus, jonka he muistavat joka solullaan on tapahtuneet kauheudet ja raiskaukset.

Levitä sitä mitä olet oppinut – on yksi City of Joy´n oppi. Keskuksesta lähevät naiset ovat saaneet hyviä ja vaikutusvaltaisia työpaikkoja, heitä löytyy koulujen rehtoreina, yrittäjinä ja jopa kylän johtajana. Nämä naiset muuttavat yhteisöjä!

Uusi, mutta äärimmäisen tärkeä, aluevaltaus toiminnalle on se, että Christina ja Jane käyvät puhumassa VDAY – asioita kirkossa. Tällä hetkellä katolinen kirkko on jo ottanut heidät vastaan. Christina nauroi kertoessaan omia ennakkoluulojaan siitä, kuinka kirkoon voi mennä puhumaan naisten asioita, seksuaalisuudesta ja ennen kaikkea siitä, että ihmisyyttä tulee kirkon suojella ja naisia ja tyttöjä pitää auttaa toipumaan. Seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat niin suuri tabu, hän sanoo, mutta tabuja pitää aktiivisesti murtaa, oikealla tavalla, oikealla tahdilla. Kirkot ovat olleet täynnä ihmisiä heidän siellä ollessaan, ja papeilta tullut palaute on ollut rohkaisevaa. Muutos on nähtävillä. Tämä on ”huge revolution” – Christina sanoo.

City of Joy – vierailusta voisi kirjoittaa kirjan. Kirja pitäisi kirjoittaa jokaisesta siellä olleesta ja sinne tulevasta naisesta. Christina puhuu siitä, että sota jota Kongossa käydään on pitkälti myös talouteen liittyvä sota. Maata on riistetty vuosikymmeniä, maan rikkauksien takia. Christina tekee työtä yhdessä tiiminsä kanssa sen eteen, että yhtenä päivänä City of Joyn portit voisivat sulkeutua lopullisesti, ja tulisi rauha ja oikeudenmukaisuus Tällä hetkellä kuitenkin tilanne on se, että City of Joy – keskuksia avataaan ympäri maailmaa; Afganistan, USA…

Kirjoitan tätä nyt, muutama viikko vierailun jälkeen. Olen jo kotona Suomessa, ensilumi on satanut maahan, ja Kongo on kaukana. Mutta Kongo on sydämessä, Kongon kauniit, vahvat ja rohkeat naiset ovat jättäneet minuun syvän jäljen - ja muistutuksen siitä, että siskot tarvitsevat toisiaan kaikkialla. Kun yhden ääni himmenee, muiden pitää korottaa oma äänensä entistä vahvemmaksi. 
Olen vaihtanut nyt Chrisinan kanssa ajatuksia siitä, mitä ehkä jatkossa voisimme tehdä yhdessä, me Suomen siskot. Aika näyttää. Mutta vaieta emme aio. 


Lisää: 
- City of Joy dokumentti (Netflix)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lemeran pieni kylä

Sieluun tuulee

Kohtaamisia 2