Kansanedustajia Fidan vieraana

Sansibari on Intian Valtameressä, Afrikan mantereen kupeessa oleva saari, joka hallinnollisesti kuuluu Tansanialle. Saari on kokenut monia vaiheita historiassaan, joista muistot on edelleen nähtävissä tuon leppoisaa elämää sykkivän saaren sylissä. Sansibarilla on vahva arabikulttuurin leima, johtuen Omanin hallinnasta 1600 luvulla. Edelleenkin kaduilla kuulee arabiankieltä, moskeijat kutsuvat rukoukseen ja asukkaista suurin osa on islaminuskoisia. Myös arkkitehtuuri on suloinen sekoitus niin arabialaista kuin intialaistakin rakennustaidetta.



Matkustin saarelle perjantaiaamuna, ja samana aamuna aiemmin Suomen suunnasta oli tullut Eduskunnan Naisverkoston delekaatio Fidan Tansanian projektin vieraaksi. Tarkoituksena on nyt tulevan viikon aikana tutustua työhön monelta eri kantilta. 
Leppoisa ja lämmin aamupäivä lepäiltiin, ja iltapäivällä lounaan ja aloituspalaverin jälkeen lähdettiinkin jo ensimmäiseen viralliseen tapaamiseen. Sansibarin maatalousministeri oli kutsunut meidät vieraaksi. 




Vierailun aikana kuulimme ministeriltä ja hänen delegaatiolta Sansibarin tilanteesta, ilmastonmuutoksen tuomista haasteista, sekä toiveesta syventää hyvää yhteistyötä Suomen kanssa. Fida tekee ruokaturvaan liittyvän hankkeen kautta myös koulutuksellista työtä, ja tähän ministeri totesi, että Suomella olisi paljon enemmän annettavaa koulutuksen ja teknologian suhteen.  Vieraana on Sari Tanus (KD), Veronica Rehn-Kivi (RKP), Heli Järvinen (Vihreät) Perussuomalaisten edustaja sairastui aivan viime hetkellä, ja joutui valitettavasti jäämään pois seurueesta. 





Virallisesta tilanteesta matka jatkui jalkaisin pitkin Stone Townin katuja. Alue on Sansibarin vanhaa aluetta, ja idyllinen ja täynnä tunnelmaa. Opas kertoi niin orjakaupasta, jossa Sansibar on ollut merkittävä paikka - tänne on tuotu orjia syvemmältä Afrikasta, ja tästä ne jotka matkasta ja kidutuksesta ovat selvinneet, ovat jatkaneet laivoilla eteen päin. Myytynä, rääkättyinä ja alistettuina. Historia toistaa itseään, monessakin kohtaan. Omanin sulttaanin aikana orjakauppa kukoisti (kammottava käyttää tuota sanaa tässä!) ja 1870 luvulla arvellaan täällä olleen jopa 300 000 orjaa. Britannia puuttui tilanteeseen, ja vaati sulttaania lopettamaan orjakaupan. Britannian  valtakausi alkoi Sansibarilla, ja orjakauppa lakkautui 1897. Oman oli aloittanut orjakaupan 1600 luvulla, joten monen monen sukupolven historiassa on tämä synkkä menneisyys.
Sansibarilla on muuten käyty maailman lyhyin sota, 38 minuuttia, kun Omanin sulttaani tykkäsi huonoa siitä, että Britannia ajoi hänet pois vallasta...Britannia pommitti sulttaanin palatsia, ja homma oli sillä selvä.






Esimiehen- siis naisen- kanssa reissussa voi olla näinkin hilpeää :)











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lemeran pieni kylä

Sieluun tuulee

Kohtaamisia 2