Avoimia ikkunoita

Ylittäkää sillat
tavalla millä tahansa
vaikka ne olisivat
kuun haurasta kuvajaista
Särkekää muurit
muureissa
irrottamillanne kivillä
Missä joki tulvii yli
siellä olkaa avulias uoma
Missä pelko kahlitsee
siellä olkaa
uskaliaampia kuin olettekaan
Houkutusten hetkellä
älkää kääntykö odottamaan
niitä jotka pyytävät
teitä hidastamaan
sillä he eivät muuta halua
kuin itse johdattaa kulkua
Malttakaa mielenne,
riemuiten istuttakaa siemenenne:
Katsokaa taaksenne
vasta kun olette
kyllin vahvoja kestämään
katoavaisuuden haikeutta
- Tabermann
Lemerasta palasimme jälleen mutkittelevaa, kapeaa pelottavaakin vuoristoreittiä alas Bukavuun. Matka kesti kauan - tiet ovat huonossa kunnossa, ohituspaikkoja vähän ja vauhti on pidettävä hitaana. Uuvuttava reitti. Mutta todella kaunis ja mielenkiintoinen. Matkasta nauttimista himmentää tieto siitä, että tämän matkan varrella tapahtuu valtavan paljon sieppauksia ja ryöstöjä. Laaksossa majailee ryhmiä, jotka hyökkäävät kulkoijoiden kimppuun. Kovin monta puskapissitaukoa ei siis tällä matkalla ollut mahdollista pitää. Kirjoitan kidnappausaiheesta toisen postauksen lähiaikana, sillä sain siitä monen ihmisen kertomana mielenkiintoista pohdittavaa.

Bukavussa odotti hieman erilaiset touhut. Kesällä aloittamamme vaikuttamistyön koulutus sai  jatkoa. Vaikuttamistyön koulutus Kongossa - postauksesta voi lukea kesäkuun koulutuksesta.
Nyt mukana koulutuksessa oli pastoreista, projektityöntekijöistä, naisten - ja nuortentyön vastaavista, teologeista, opettajista koostuva vaikuttamistyön ydintiimi. Heidän tehtävänä on innostaa muuta porukkaa olemaan oikeudenmukaisuuden ääni Kongossa.

Kävimme yhdessä läpi sitä, miksi ihmisoikeuksien ymmärtäminen vaikuttamistyössä on tärkeää, miten on syytä etsiä vahvaa näkökulmaa siihen, että työskentely on juurisyiden katkomista sen sijaan, että annetaan valmista leipää. Ryhmä oli valtavan innostunut ja teki selkeitä askelmerkkejä kohti tulevaisuutta. Toivon hartaasti, että Kongossa käännetään uusi sivu. Ryhmä tiesi kertoa, että hallitus oli luvannut ilmaisen peruskoulutuksen lapsille - mikä olisi suuri edistysaskel lasten koulunkäynnin varmistamisesksi - yksi perusoikeus on oikeus koulutukseen, leikin lisäksi. Nyt vaikuttamistyön tiimi sitoutuu myös edistämään sitä, että vammaiset lapset tulevat kouluun. Monta estettä on purettavana, mutta ikkunat ovat jo raollaan - pitää olla rohkeutta avata ne sepposen selälleen ja antaa tuulen puhaltaa ummettunut ilma pois; seurakunnista, kodeista, kyläyhteisöistä. Milloinkahan Suomessa herätään seurakuntien vastuuseen yhteiskunnan asioista; kristittyjen äänen kavettua toisenlaiset äänet pääsevät valtaan. Meidän länsimainen lainsäädäntö ja elämäntyyli on pitkälti kristinuskon perusteisiin liittyvää, samoin ihmisoikeudet. Vaikka Raamattu ei puhu asioista sanoilla ihmisoikeudet, sieltä löytyy kuitenkin jokaisen ihmisen perusoikeudet - ja kristittyjen vastuu puhua niiden puolesta, jos niitä jossain rikotaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lemeran pieni kylä

Sieluun tuulee

Kohtaamisia 2